Για άλλη μια χρονιά ήρθε η ώρα να αποχαιρετίσουμε το καλοκαίρι, τη χαλάρωση και την ξεγνοιασιά και να επιστρέψουμε, μικροί και μεγάλοι, στον …πάγκο μας! Κι αν η επιστροφή στους ρυθμούς της καθημερινότητας είναι συχνά μια διαδικασία δύσκολη και στρεσογόνα για τους ενήλικες, μπορούμε όλοι να φανταστούμε πόσο πιο δύσκολη μπορεί να είναι για τα παιδιά: μετά από μία περίοδο αποδιοργάνωσης,  χωρίς υποχρεώσεις, χωρίς όριο στο παιχνίδι και χωρίς πρόγραμμα στον ύπνο και στο ξύπνημα, η προσαρμογή στη ρουτίνα του χειμώνα φαντάζει άθλος.
Ευτυχώς, τα παιδιά έχουν αυξημένη ικανότητα προσαρμογής και μπορούν να αντιμετωπίζουν τις αλλαγές με επιτυχία. Πώς μπορούμε, όμως εμείς να τα βοηθήσουμε ώστε η προσαρμογή στους αυστηρούς κανόνες της καθημερινότητας να επιτευχθεί όσο πιο ομαλά γίνεται;

Σημαντική, όπως επισημαίνουν οι παιδοψυχολόγοι, είναι η ύπαρξη ενός διαστήματος προσαρμογής μετά τις διακοπές ώστε να υπάρχει ο χρόνος της σταδιακής μετάβασης των παιδιών στο καθημερινό πρόγραμμα. Μία έως δύο εβδομάδες πριν την έναρξη των υποχρεώσεών τους είναι συνήθως επαρκής χρόνος ώστε τα παιδιά να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

  • Ξεκινήστε ορίζοντας την ώρα του ύπνου 15-20 λεπτά νωρίτερα από αυτήν που συνήθισε το παιδί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και συνεχίστε προσθέτοντας 10-15 λεπτά, κάθε δυο-τρεις μέρες μέχρι να φτάσετε στην επιθυμητή ώρα που θα επιτρέπει 8-9 ώρες ύπνου μέχρι το πρωινό ξύπνημα.
  • Θέστε νέους κανόνες μειώνοντας σταδιακά τον χρόνο που αφιερώνει το παιδί στην τηλεόραση, στα στο τάμπλετ ή τον υπολογιστή, στο παιχνίδι με τους φίλους του.
  • Η συμμετοχή του στην προετοιμασία για τις σχολικές του υποχρεώσεις είναι επίσης σημαντική. Ενθαρρύνετέ το ώστε να ασχοληθεί, βοηθώντας σας, στην οργάνωση του δωματίου του και στη διαμόρφωση του χώρου της μελέτης του. Θα του είναι πολύ πιο ευχάριστο να βρίσκεται σε έναν χώρο δικό του που το εκφράζει και το κάνει να νιώθει καλά. Πάρτε το μαζί σας στην αγορά των σχολικών ειδών και αφήστε το να διαλέξει εκείνο ανάλογα με τις προτιμήσεις του.

 

  • Επιστρέψτε σταδιακά στους καθημερινούς διατροφικούς κανόνες ώστε να επανέλθει στην ισορροπημένη διατροφή που απαιτείται για την ηλικία του και φροντίστε οι ώρες των γευμάτων του να είναι σταθερές.

Φυσικά, όλα αυτά πρέπει να γίνουν όχι στο πνεύμα της επιβολής αλλά συζητώντας με το παιδί και εξηγώντας κάθε αλλαγή και κάθε απορία του. Είναι σημαντικό για το παιδί, προκειμένου να συνεργαστεί, να καταλάβει πως οι αλλαγές είναι απαραίτητες τροποποιήσεις που το ωφελούν και όχι κάποιου είδους τιμωρία.

Υπομονή, αγάπη, στοργή και όλα θα πάνε καλά!

Καλό Φθινόπωρο!